Profesionalno šminkanje

Profesionalno šminkanje
Profesionalno šminkanje

Monday, February 11, 2013

Izložba fotografija planine Tare u Budimpešti

U Nacionalnom Plesnom Pozorištu Nemzeti Táncszínház na tvrdjavi u Budimpešti od 12.02.2013 biće otvorena izložba fotografija sa motivima Tare i Bajine Bašte .

Javno preduzeće ,,Nacionalni park Tara“ iz Bajine Bašte, u poslednje dve godine uspešno sarađuje sa renomiranim mađarskim fotografima, Irenom Beker iz Budimpešte i Sabo Beliem, profesorom fotografije na Univerzitetu zapadne Mađarske u Djeru. U ovom periodu nastale su desetine vrhunskih fotografija Nacionalnog parka Tara, koje će biti izložene u Budimpešti.

Izložba će svečano biti otvorena 12. februara u 18h i otvoriće je ministar-savetnik, otpravnik poslova a.i. gospođa Lepša Štulić i direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba gospodin Milan Đurić. Samo otvaranje će biti propraćeno muzičkim programom, gde će par bliznakinja Tara i Lana otpevati nekoliko izvornih srpskih narodnih pesama. Učenici gimnazije "Nikola Tesla" u Budimpešti u srpskoj narodnoj nošnji ce poslužiti prigodan koktel koji će se sastojati od izbora tradicionalnih srpskih proizvoda.

Posle izložbe u Budimpešti uslediće izložbe u Sentandreji, Djeru, Segedinu…

Fotografija Irene Beker ,,Kućica na steni“ sa Drine kod Bajine Bašte, na svetskoj mreži Nacionalne geografije izabrana je za fotografiju avgusta 2012. godine, što je izazvalo veliko interesovanje domaće i strane javnosti. Tim povodom, u organizaciji profesora Sabo Bele, na Tari je krajem oktobra 2012 boravilo čak 10 fotografa iz Mađarske. 

Zainteresovani posetioci će biti u prilici da ovu izložbu vide u Nacionalnom Plesnom Pozorištu u Budimpešti svakog dana od 13-18h.

Tuesday, February 5, 2013

Završena je prva zimska avanturistička trka u Srbiji "Lužnički megdan"

Početak avanturističke trke
Završena je prva zimska avanturistička trka u Srbiji – Lužnički megdan powered by Burn! 

Za vikend je jugoistok Srbije postao prava sportska arena na otvorenom. Na teritoriji opština Babušnica, Pirot i Dimitrovgrad, po grebenskim masivima Ruja i Vlaške planine realizovana je trka na turno skijama po ruti dugoj oko 60km u organizaciji Saveza extremnih sportova Srbije. Jedinstvena I nesvakidašnja po svim svojim karakteristikama. Sportisti koji su spremni na sve u zimskim uslovima, sneg, led, vetar, nepoznati putevi, silazak niz stene, noćenje pod zvezdama ne predstavljaju problem ovim ljudima. Orjentirci, alpinisti, maratonci, skijaši, planinari, pripadnici specijalnih jedinica i gorske službe spasavanja. Mala ali odabrana grupa sportista koja voli pravi izazov i netaknutu prirodu. 

Orijentacija putem mape
Pored činjenice da se očekivalo više učesnika (tj timova) par dana pred trku je došlo do otkazivanja što zbog obaveza što zbog povreda. U pitanju su bili timovi iz Bugarske, Makedonije i Srbije. Drugi problem je bio nedostatak snega, ko bi očekivao temperaturu od +10 u sred zime. Procena je bila takva da se trka ne otkazuje već da se radi primopredaja skija drugog dana trke. Na startu u subotu 02. februara u 6h ujutru u selu Preseka (start pomeren iz Strelca zbog pomenutih razloga) krenulo je šest timova. Do prvog kontrolnog punkta koji se nalazio na 17km od starta na karauli Vuči del ispod planine Ruj stigli su svi ali je tri tima već tu odustalo. Glavni razlog su uglavnom bili žuljevi i neadekvatna oprema. 

Pešačenje
Posle orjentacionog zadatka, preostala 3 tima dobijaju novu kartu i kreću ka vrhu Ruja koji je najviši u celoj regiji sa 1. 706mnv. Ubrzo nakon sjajne skijaške deonice i spusta niz Ruj, kreće mrak,kontrolori na punktovima prate trku tj takmičare koji svetle uz pomoć čeonih lampi na pograničnom putu Srbija-Bugarska. Sledeći cilj je bila karaula Sip (cca 1. 240mnv) iznad sela Jasenov del, gde je poslednji punkt za taj dan, važi pravilo spuštanja “rampe” i obavezno bivakovanje. 

Potraga za kontrolnom tačkom
U pitanju je bio foto finiš, naime ekipa “Serbian wild wolfs” je bila ubedljivo prva ali posle jedne greške I opuštanja Nenad Mitrović iz ekipe “NN počinioci” je sustigao ekipu. Zanimljiva situacija se desila na prvom punktu, naime propozicije trke dozvoljavaju da ako jedan odustane, drugi može dalje nastaviti sam,što je Nenad I učinio. Razlika na karauli Sip je bila neverovatnih 5 minuta! Bilans prvog dana, prvi tim je presao 33km sa blizu 1. 800mnv uspona na skijama za 12h I 58minuta a Nenad za 13h I 3 minuta. Snega nije bilo dovoljno za vučje jame pa su postavljeni šatori na prijatnih 0 stepeni I 20cm snega. Treća ekipa je zanoćila podno Ruja, oko 20h su se videle samo dve svetleće tačkice na vrhu kako odskijavaju. Topi se sneg, spremaju se supe i čajevi. 

Skijanje niz padinu
Rampa je podignuta u 6h ujutru, ekipe kreću, niko ne odustaje. Nakon sat I po dolaze do prve tehničke prepreke, spuštanje niz užad sa stena Asenovog kalea iznad Zvonačke banje. Na tom punktu je bila I izmena skija sa trekericama. Bez većih problema prve dve ekipe nastavljaju dalje starim putevima ćire kroz kanjon Cedilke u pravcu kanjona Jerme. Trka prelazi iz Babušničke opštine u Dimitrovgradsku. Vreme počinje da se menja, kreće vetar I kiša a na vrhovima sneg. Treća ekipa dosta kasni I nažalost ulazi u tkz “cut off time” (prošlo je vreme za prolaz određenih punktova) dok prva dva tima po najgorem vremenu prelaze drugu tehničku prepreku uz uže (alpinistički naziv – žimarenje) ka prevoju Vlaške planine na oko 1. 300mnv. Ulaze u oblak I sneg na najtežoj deonici tog dana. 

Alpinizam - spuštanje niz uže
Na cilju je sve spremno, hrana, šatori, čajevi, kamere, kapija. Prelepo selo Vlasi ušuškano uz sam kanjon Jerme I čuveno Ždrelo na teritoriji opštine Pirot. Svi su na iglama I čekaju kad će momci doći. 

Kroz cilj prolaze svi zajedno oko 15h ali zbog prednosti od prvog dana ekipa Serbian wild wolfs pobeđuje. Čestitike momcima, slike i video će vam dočarati jedan deo atmosfere. 

Serbian wild wolfs - pobednici trke
O pobedničkom timu: 
Tim Serbian wild wolfs: Nemanja Nešković I Igor Vuković. Nemanja je iskusan alpinista, speleolog I spasilac gorske službe. Ogromno iskustvo snalaženja I preživljavanja u prirodi. Nosilac crnog pojasa u karateu. Igor Vuković je pripadnik bataljona vojne policije specijalne namene – Kobre. Državni prvak u orjentiringu I duatlonu. Takođe se bavi biatlonom I iron man triatlonom. Više puta pobednik na trci preživljavanja u letnjim uslovima. 

Zahvaljujemo se su-organizatorima I sponzorima. Opštinama Pirot, Babušnica I Dimitrovgrad kao I njihovim turističkim organizacijama. Sportskom centru Pirot, planinarskom društvu Vidlič, internatu u Strelcu, Graničnoj policiju, MUP analitika I veze, Burn energy drink, Garmin, Zeleno drvo I svim drugarima volonterima bez kojih ova trka ne bi uspela! Vidimo se dogodine, na novom Megdanu! 

Monday, February 4, 2013

Britanski avanturista u šetnji kroz Srbiju - #walkserbia



Kevin Šenon

Kevin Šenon, avanturista i pisac iz Velike Britanije, kreće danas u ekspediciju pod nazivom „Šetnja kroz Srbiju“, put dug oko 600 kilometara od severne do južne granice naše zemlje, u organizaciji Turističke organizacije Srbije.

Noseći sa sobom ništa osim vreće za spavanje, fotoaparata i mobilnog telefona, Kevin planira da istraži Srbiju, u cilju dokumentovanja srpske kulture, mentaliteta, gastronomije, prirode i istorije. Kevinova ruta će krenuti iz Subotice, a vodiće preko Novog Sada, Beograda, Smedereva, Porodina i Niša, i završiće se u Preševu.

„Šetnja kroz Srbiju“ nije samo jedna u nizu ekspedicija Kevina Šenona, već drag projekat. Nakon što je proveo skoro 4 meseca u Srbiji u okviru kružne ture kroz Evropu u 2010. i 2011. godini, Kevin želi da se oduži gostoprimstvu na koje je u Srbiji naišao.

„Kako sam kročio u Srbiju 2010. godine, naišao sam na ljubaznost ovdašnjih ljudi.“, kaže Kevin. „Došao sam u Srbiju bez prethodnog poznavanja zemlje, a otišao sa jakom željom da se ponovo vratim.“ Dvadesetšestogodišnji Kevin dodaje „Mislim da ljudi treba da znaju šta sve Srbija ima da ponudi turistima, bilo da je reč o fantastičnoj hrani, neverovatnim ljudima, snažnoj kulturi i istoriji ili netaknutoj prirodi – Srbija nudi za svakoga po nešto, a ovo će biti moj način da to svima otkrijem i pokažem.“

Šetajući kroz Srbiju, Kevin će imati prilike da se susretne sa svime što Srbija ima da ponudi. „Lepota šetanja je u tome što hodajući dovoljno sporo, uspevate da sagledate svaki detalj i da komunicirate sa ljudima koje srećete tokom tog puta na način koji ne može biti isplaniran, bivate pozvani u tuđe domove, jedete lokalnu domaću hranu i mnogo naučite o mentalitetu naroda.“

Kako planira da prenosi utiske sa ekspedicije u realnom vremenu, Kevin će koristiti društvene mreže tviter, fejsbuk, instagram i vimeo, a pisaće i blog na dnevnom nivou koji će biti objavljen na sajtu Turističke organizacije Srbije, kao i na njegovom ličnom sajtu.

Po povratku sa ekspedicije, Kevin planira da napiše knjigu o ovom putovanju, kao i da producira kratki dokumentarni film, a u julu mesecu će ponovo doći u Srbiju kako bi krenuo u ekspediciju suprotnom putanjom da pokaže različite aspekte Srbije - zimi i leti.

Generalni pokrovitelj ekspedicije Kevina Šenona je Turistička organizacija Srbije. Ovo putovanje takođe podržavaju Turistička organizacija Beograda, Vojvodina online, Visit Subotica, Columbia Sportswear, Vip Mobile, Vivobarefoot, Moleskine, Breo, Sealskinz, Trailmakr, Soto stoves.

„Šetnja kroz Srbiju“ može se pratiti na http://www.becauseitisthere.co.uk  i tviteru @Kev_Shannon or #walkserbia 

Deliblatska peščara - Čardak - jednodnevno pešačenje


10.02.2013. (nedelja) 

DELIBLATSKA PEŠČARA - ČARDAK 

POLAZAK: 10.02.2013. u 8.00h ispred Doma omladine u Pančevu. Okupljanje je 10 minuta ranije.
POVRATAK: istog dana u večernjim časovima 
ISHRANA: iz ranca.
NEOPHODNA OPREMA: planinarska primerena vremenskim uslovima. 

PROGRAM: 
Akcija je osmišljena za sve uzraste i mogu ucestvovati svi ljubitelji prirode i šetnje. 
Planirana su pešačenja različitih dužina, od 3 km do 18 km markiranim stazama u predelu oko Čardaka. 
Detaljnije informacije o stazama mozete dobiti na sastancima drustva prilikom prijave za akciju. 

CENA ZA OVU AKCIJU JE 650 RSD (prevoz mini busem). 
PRIJAVLJIVANJE SE VRŠI UZ UPLATU NA SASTANCIMA DRUŠTVA NAJKASNIJE DO 07.02.2013. ILI DO POPUNE MESTA. SPISAK SE PRAVI PO UPLATI. U SLUČAJU OTKAZIVANJA POTREBNO JE NAĆI ZAMENU, NOVAC SE NE VRACA. 

SVAKO UČESTVUJE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST U SKLADU SA PRAVILNIKOM O BEZBEDNOSTI PSS! 

VODIČ ZADRŽAVA PRAVO PROMENE PROGRAMA! 

VODIČI: Jonike Žeravljev (Planinarski vodič M.B. 306) 
tel. 063/341 490 i 
Milan Piperski 

 PD „JELENAK“ PANČEVO 
DOM OMLADINE, SVETOG SAVE 10, PANČEVO 
Sastanci su četvrtkom od 19 do 20.30 časova 

Friday, February 1, 2013

Planinarenje - Rudnik, Ostrovica (758 m) i Cvijićev vrh (1132 m)

RUDNIK 7. APRILA 2013.

Polazak u 07.00, ispred Glavne železničke stanice.
Relacija prevoza u odlasku: Beograd – Ibarski put – Ljig – selo Zagrađe – Rudnički breg – Varnice – naselje Rudnik – do 09:00..

Pešačke ture:
1. grupa, srednje naporna tura (dužina staze oko 6+12 km i uspon oko 450 m): Zagrađe – Ostrovica 758 m – Varnice. Prevoz do naselja Rudnik, gde je odmor oko 1 čas. Nastavak pešačke ture (dužina staze oko 12 km, visinska razlika oko 400 m, za koju je potrebno oko 4-5 časova umerenog hoda): naselje Rudnik – Planinarska kuća (640 m) – Mali Šturac (1058 m) – Srednji Šturac (1113 m – Cvijićev vrh (1132 m) – pl. dom – naselje Rudnik.
2. grupa, laka tura, za manje iskusne (dužina staze oko 3+7 km, visinska razlika oko 300 m, za koju je potrebno oko 3-4 časa umerenog hoda): Varnice – prevoj – vrh Ostrovice – Varnice, oko 5 km i naselje Rudnik – Gradovi – pl. dom u naselju Rudnik, 7 km.

Odmor i obilazak varošice Rudnik do 18:00.

Relacija prevoza u povratku: naselje Rudnik – Ljig – Beograd, do 20:00.

Još detaljnije videti na našem sajtu, Staze i bogarze i Fesbuku.

Cena aranžmana: 850 dinara za preko 40 uplata i 1100 dinara za minibus. Prilikom upisa plaća se 850 dinara.
Planinari van Beograda ili oni koji nemogu doći na prezentaciju u Društvo, mogu uplatiti na moj tekući raćun, koji mogu dobiti posle davanja ličnih podataka SMS porukom, telefonom ili preko e-maila (Prezime, ime, JMBG, klub, broj planinarske knjižice i telefon za kontakt).

Napomena: Potrebna osnovna planinarska oprema, suva hrana i voda.

Ostale informacije na 011/2561-278 i 064/285-1572
31-01.2013 g. Jovan Đokić, planinarski vodič

PLANINARSKO-SKIJAŠKI KLUB “KOPAONIK”
Zmaja od Noćaja 9/4, 11000 Beograd

Planinarenje - Planina VUJAN (856 m), Мanastir Vujan, banje Gornja Trepča i Gornji Milanovac

Planina VUJAN (856 m)
Мanastir Vujan, banje Gornja Trepča i Gornji Milanovac
10. MART 2013.

PLAN IZLETA

Polazak autobusa ili minibusa u 07.00 ispred ispred Glavne železničke stanice, kod Plave lokomotive.
Relacija prevoza u odlasku: Beograd – Gornji Milanovac (125 km, do 09.30). Razgledanje manastira Vujan i odmor oko 45 minuta..

Pešačke ture ( od 10.00-15.00):
1. grupa, srednje naporna tura (dužina staze je oko 10 km, a visinska razlika oko 556 m): manstir Vujan (504 m n/v) – Veliki Vujan (856 m n/v) – spuštanje do banje Gornja Trepča ( 504 m n/v). Staza je delimično markirana. Blagi uspon na dužini od oko 4 km.
2.grupa, laka tura: prevozi se autobusom od manastira Vujan do banje Gornja Trepča i pešači koliko može u okolini.

Od 15.00 –18.00 razgledanje znamenitosti Gornjeg Milanovca.
Još detaljinije videti na sajtu Turističke organizacije G. Milanovac i na našem sajtu. Vodič ima prospekte navedenih znamenitosti.

Cena aranžmana je 900 dinara za preko 40 уплата i 1200 dinara za minibus.
Prilikom upisa plaća se akontacija u iznosu od 900 dinara.

Planinari van Beograda ili oni koji nemogu doći na prezentaciju u Društvo, mogu uplatiti na moj tekući raćun, koji mogu dobiti posle davanja ličnih podataka SMS porukom, telefonom ili preko e-maila (Prezime, ime, JMBG, klub, broj planinarske knjižice i telefon za kontakt).

Posebna napomena:
Potrebna je osnovna planinarska oprema, suva hrana i voda.
Ostale informacije: 011/2561-278 i 064/285-1572,

31-01.2013 g. Jovan Đokić, planinarski vodič

PLANINARSKO-SKIJAŠKI KLUB “KOPAONIK” BEOGRAD
Prezentacije aktivnosti četvrtkom od 19 do 20č, Terazije 45

Planinarenje - Nemarkiranim stazama Fruške Gore (Ešikovački potok)

Nemarkiranim stazama Fruške Gore (Ešikovački potok)

Planinarsko društvo NAFTAŠ organizuje u subotu 16.02.2013. godine jednodnevni izlet:
Nemarkiranim stazama Fruške Gore (Ešikovački potok):

Datum polaska: Subota, 16.02.2013.
Vreme polaska: 8:25 časova
Prevoz: Autobusom na redovnoj liniji br. 64 za Bukovac u 8:25

Povratak: Autobusom iz Paragova.
Opis ture: Bukovac-Ešikovački potok-Paragovo
Hrana: Sopstvena iz ranca.
Garderoba: Primerena vremenskim uslovima
Vodič: Mihajlo Lončar, 063/813-2783

Planinarenje - Kavkaz “Elbrus 2013″ (26. jun - 12. jul 2013.)

Planinarenje - Kavkaz "Elbrus 2013"

Elbrus (rus. Эльбрус) je ugašeni stratovulkan na Kavkazu čiji zapadni vrh (Zapadni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.642 m nmv. predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije. Drugi deo nekadašnjeg vulkanskog grotla je istočni vrh (Istočni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.621 m. Nalazi se na jugu evropskog dela Rusije, nedaleko od granice sa Gruzijom i udaljen je 65 km od grada Kislovodska. Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3800 m nmv. na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa. Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snega nalazi nešto ispod 3700 m nmv.

Uspon na vrh Elbrusa se obavlja gotovo isključivo južnom stranom i započinje u seocima Terskol i Čeget koja se nalazi ispod samog Elbrusa na nadmorskoj visini od oko 2.100m. Na njih se nadovezuje turističko naselje Azau na čijem se kraju (na oko 2.300m) nalazi početak skijaških terena i polazište gondola i žičara, kao i staze kojom se pešice otpočinje uspon na vrh.


PLAN AKCIJE:

Sreda: 26.06.2013.
20.00h Polazak autobusom iz Beograda do Istanbula (oko 1000km).

Četvrtak: 27.06.2013.
Dolazak u Istanbul u popodnevnim satima, noćenje.

Petak: 28.06.2013.
U jutarnjim časovima obezbedjenje Gruzijske vize za učesnike akcije kojima je viza potrebna.
14.00h Polazak iz Istanbula ka Trabzonu (udaljen 1069km), noćno putovanje. 

Subota: 29.06.2013.
Stižemo u Trabzon smještaj u hotelu i noćenje. 
Trapezunt ili Trabzon je grad u Turskoj u vilajetu Trabzon. Nalazi se u severoistočnoj Turskoj na obali Crnog mora. Grad je dobio ime po zaravnjenoj planini u blizini grada (trapeza na grčkom znači sto). Osnovali su ga grčki trgovci iz Mileta, veruje se 756. godine p. n. e. Grad je bio veoma značajan u rimsko doba, kao i posle 1204. kada je ovde nastalo Trapezuntsko carstvo. Pod tursku vlast grad je pao 1461.

Nedelja: 30.06.2013.
U ranim jutarnjim časovima polazak iz Trabzona ka Terskolu (RUS). Dolazak u Terskol u večernjim satima, noćenje.

Ponedeljak: 01.07. 2013.
Polazak na aklimatizacioni uspon na vrh Čeget 3800m nv. Nakon uspona slobodno vreme, snabdevanje namirnicama i raznim potrepštinama.

Utorak: 02.07.2013.
Aklimatizacioni uspon iz Terskola, do opservatorije, zatim treking do Ledenog Kampa na 3680mnv. Povratak i odmor u Terskolu.

Sreda: 03.07.2013.
Polazak iz Terskola za Azau. Dolazak u Azau i uspon gondolom (radno vrijeme od 9- 15 h) do stanice Mir na 3470 mnv, a zatim lagani treking do baznog logora Garabaši na 3800 mnv. Smještaj u Garbaši huts (barells).

Četvrtak: 04.07.2013.
Aklimatizacioni uspon od Garbašija 3800mnv do visinskog kampa Priut 11 na 4157 metara. Povratak u Garabaši na 3800mnv. Noćenje.

Petak: 05.07.2013.
Pakujemo se i odlazimo do visinskog logora Pruit 11. Smještaj u čvrstom objektu. Aklimatizacioni uspon do stene Paštuhova (4600 mnv). Povratak u visinski logor Pruit . Odmor i priprema za završni uspon.

Subota: 06.07.2013.
Polazak na završni uspon na vrh Elbrusa 5642m nv u ponoć. Povratak u Pruit 11. Odmor i noćenje.
p.s. planinari koji su u dobroj kondiciji mogu se ispeti i na Mali Elbrus 5641m.

Nedelja: 07.07.2013.
Polazak ka stanici Mir. Dolazak u Terskol. Noćenje.

Ponedeljak: 08.07.2013.
U ranim jutarnjim satima polazak iz Terskola ka Trabzonu. Noćenje.

Utorak: 09.07.2013.
U popodnevnim časovima nastavak putovanja ka Istanbulu.

Sreda: 10.07.2013.
Dolazak u Istanbul, nećenje.

Četvrtak: 11.07.2013.
Razgledanje Istanbula, u popodenevnim časovima polazak za Beograd.

Petak: 12.07.2013.
U večernjim satima dolazak u Beograd.

Smeštaj:
– Turska, 4 noći, smeštaj u hotelu sa doručkom
– Terskol, 4 noći, smeštaj u hotelu sa doručkom i večerom
– Garabaši (3800m), 2 noći, smeštaj u čvrstom objektu
– Pruit (4100m), 2 noći, smeštaj u čvrstom objektu

Oprema: Spisak potrebne lične i tehničke opreme, dobićete naknadno po prijavi za akciju.

Cena akcije 620 evra (kalkulacija radjena na bazi 30 učesnika).
U cenu uračunato: prevoz, smeštaj u Turskoj 4 noći sa doručkom, Terskolu 4 noći sa doručkom i večerom, smeštaj u visinskim kampovima (čvrsti objekti) 4 noći, osiguranje, dozvole za planinu i sertifikat nakon penjanja.
U cenu nije uračunato pojedinačno pozivno pismo za izdavanje vize, učesnici kojima je potrebna viza dužni su da je sami izvade u konzulatu Rusije u svojoj matičnoj državi.
Prijava za akciju meilom ili u prostorijama Kluba do 25. februara 2013. Preuzmi prijavni list OVDE PRIJAVA

Način plaćanja: prva uplata 100 evra na dan prijave tj. do 25. februara, druga uplata 100 evra do kraja marta, treća uplata 100 evra do kraja aprila, četvrta uplata 100 evra do kraja maja i ostatak na dan polaska

Oranizatori akcije:
Planinarski klub “Balkan”, e-mail. pkbalkan.srbija@gmail.com
Vodiči: Milanka Arsić – tel. + 381.64.182.4440, Damir Lukšić tel. + 381.64.152.18.47 i pomoćnik uspona Branko Dikić tel. + 381.64.188.6519
Planinarsko sportsko društvo “Makpetrol” Skoplje
Vodič: Nikola Donovski, kontakt telefon: + 389.70.725.880, e-mail. nikola.donovski@gmail.com

Kategorije

planinarenje (380) planinarske akcije (284) srbija (215) visednevne akcije (111) visednevno planinarenje (85) psd zeleznicar (68) jednodnevno planinarenje (66) video (58) inostranstvo (57) zima (57) planinarski klub balkan (52) planine (50) pesacenje (45) psd jelenak (44) skijanje (44) psd kopaonik (41) visokogorstvo (41) planinarska oprema (38) ekstremni sportovi (34) sneg (31) youtube (31) biciklizam (29) outdoor oprema (29) pd radnicki (28) priroda (27) izleti (26) extremni sportovi (25) zimsko planinarenje (25) kopaonik (24) manastiri (24) prodavnica gora (21) treking (21) alpinizam (20) vojvodina (20) zimski sportovi (19) skijaska oprema (18) fruska gora (16) sport (16) jednodnevne akcije (15) planinarski domovi (15) bosna i herecegovina (14) fotografija (14) kampovanje (14) mountain biking (13) stara planina (13) bugarska (12) kamp oprema (12) makedonija (12) nova godina (12) testovi (12) avantura (11) fotografije (11) maljen (11) oprema planinarenje (11) pd pobeda (11) adrenalinski sportovi (10) alpinisticka oprema (10) nocno planinarenje (10) oprema za kampovanje (10) trka (10) bih (9) crna gora (9) deliblatska pescara (9) planinarsko drustvo naftas (9) povlen (9) rajac (9) sar planina (9) snowboarding (9) trkanje (9) avanturizam (8) divcibare (8) homolje (8) kanjoni (8) maglic (8) pd policajac josif pancic (8) pd vukan pozarevac (8) satori (8) saveti (8) setnja (8) tara (8) alpi (7) beograd (7) crni vrh (7) ekspedicija (7) freestylers (7) jezera (7) outdoor (7) planinarska fotografija (7) sela (7) slika (7) slike (7) takmicenja (7) trem (7) desavanja (6) durmitor (6) ekspedicije (6) jahorina (6) nacionalni parkovi (6) pecine (6) planina (6) planinarski savez beograda (6) prezivljavanje u prirodi (6) prokletije (6) rtanj (6) rudnik (6) smestaj (6) speleologija (6) suva planina (6) vikend ture (6) zlatibor (6) banje (5) base jumping (5) djerdap (5) evropa (5) extremini sportovi (5) filmovi (5) francuska (5) golija (5) golubac (5) grcka (5) kucaj (5) mk mountain resort (5) mtb (5) nocna tura (5) penjanje (5) planina tara (5) rafting (5) red bull (5) stolovi (5) transferzale (5) trcanje (5) vlasinsko jezero (5) vujan (5) alpinisticki tecajevi (4) big snow festival (4) drina (4) ekologija (4) expedicije (4) fischer (4) goc (4) homoljske planine (4) kablar (4) kanjon reke gradac (4) kosmaj (4) kurs alpinizma (4) obedska bara (4) oprema za planinarenje (4) orijenting (4) ovcarsko kablarska klisura (4) paraglajding (4) planina bukulja (4) planinarsko ekoloski klub soko (4) prasuma (4) prenj (4) prodaja (4) prodavnica planinarske i alpinisticke opreme (4) prodavnice (4) putovanja (4) ravna gora (4) reke (4) sarajevo (4) slovenija (4) suvobor (4) triglav (4) valjevske planine (4) veliki vukan (4) vitosa (4) vodopadi (4) voznja kajaka (4) afrika (3) avala (3) babin zub (3) balkan (3) boranja (3) bukovacki maraton (3) ciklo svet srbija (3) cipele za planinarenje (3) cvijicev vrh (3) festivali (3) foto konkurs (3) fruskogorski maraton (3) istrazivanje (3) izlozba (3) izlozbe (3) jabukovik (3) jakne (3) jezevac (3) kanjon nevideo (3) kavkaz (3) kilimandzaro (3) klisure (3) kursevi (3) lepenski vir (3) ljuboten (3) magles (3) manastir gornjak (3) navigacija (3) olimp (3) ostrovica (3) ovcar (3) pecina ceremosnja (3) perucica (3) planina ovcar (3) planinarenje setnje (3) planinari (3) planinarski filmovi (3) planinarski klub jasenica (3) planinarsko aplpinisticki klub kragujevac (3) planinarsko drustvo vilina vodica (3) plivanje (3) prasuma perucica (3) putopis (3) sator (3) severni kucaj (3) skijaliste (3) skije (3) skola (3) splavarenje (3) splavarenje drinom (3) splavarenje tarom (3) srebrno jezero (3) strazilovo (3) tehnologija (3) termalna banja zdrelo (3) titov vrh (3) turizam (3) vrsacke planine (3) zimovanje (3) alpinisticki odsek beograd (2) amerika (2) bjelasnica (2) bledsko jezero (2) bohinjsko jezero (2) bozic (2) bukovac (2) bushcraft (2) cardak (2) ceona lampa (2) crkve (2) djeravica (2) dogadjaji (2) dunav (2) elbrus (2) gledicke planine (2) golem krcin (2) gornji milanovac (2) gorska sluzba (2) gps navigacija (2) grbaja (2) ishrana u prirodi (2) italija (2) jablanik (2) jastrebac (2) juzni kucaj (2) kamera (2) karaula (2) klisura reke gradac (2) klub ekstremnih sportova (2) klub pozitiv (2) knjige (2) komovi (2) konaci (2) konkursi (2) kosjeric (2) kosovo i metohija (2) kosutnjak (2) krusevo (2) kupinovo (2) leskovik (2) leto (2) luznicki megdan (2) mali vukan (2) malinik (2) manastir ostrog (2) manastir raca (2) manastir tumane (2) manastir zica (2) maraton (2) maroko (2) midzor (2) mon blan (2) mostar (2) motorne sanke (2) musala (2) nissan 4 elements (2) obrazovanje (2) obuka (2) ohrid (2) orasac (2) pantalone (2) penjacki pojasevi (2) pirin (2) planinarska drustva (2) planinarske cipele (2) planinarski klub spartak subotica (2) planinarski savez srbije (2) planinarsko smucarski klub komovi (2) planinarstvo (2) posao (2) predavanja (2) predavanje (2) predov krst (2) prodavnica outdoor opreme alp (2) radaljsko jezero (2) radio stanice (2) rakobarski vis (2) rekreacija (2) rila (2) rogozna (2) rusija (2) sajam (2) sajtovi (2) satelitska navigacija (2) sijak (2) skijalista srbije (2) skola visokogorstva (2) skoplje (2) smederevo (2) sokobanja (2) sopotnica (2) sportsko penjanje (2) sremski karlovci (2) stara palanka (2) strmna gora (2) studena planina (2) studenac (2) subotica (2) sumadija (2) sutjeska (2) takovo (2) taorska vrela (2) tibet (2) toki-voki (2) trejler (2) trka prezivljavanja (2) usovica (2) velika pleca (2) vesti (2) vrece za spavanje (2) vrh zelena glava (2) vukan (2) wild serbia (2) zabljak (2) Extreme Summit Team (1) alp outdoor prodavnica (1) anapurna (1) areheoloska nalazista (1) arfika (1) atina (1) austrija (1) baba (1) backi breg (1) bajina basta (1) banat (1) banja brujici (1) banja gornja trepca (1) banja gornji milanovac (1) bansko (1) bare (1) beden (1) beocin (1) berba grozdja (1) besna kobila (1) bezdan (1) bezeni (1) bike park (1) bitolj (1) bobotov kuk (1) bogicevica (1) bojanine vode (1) bojcinska suma (1) boka kotorska (1) bor (1) boracki krs (1) breozovica (1) brnjica (1) carape (1) carapicev brest (1) casopisi (1) cer (1) ceripasina (1) cetina (1) cika duskove rajacke staze (1) crna reka (1) crna trava (1) crni timok (1) crno more (1) cross country (1) crveni cot (1) danilov vrh (1) denali (1) devica (1) dobri dol (1) docek nove godine (1) donji dusnik (1) drenovacki kik (1) drustvo mladih ekologa niksic dmen (1) drustvo putnika srbije (1) duboka pecina (1) durmit (1) ecka (1) ekolozi (1) ekspo zim (1) expo zim (1) facebook (1) ferrino (1) festivali. planinari (1) filipini (1) firenca (1) fotografisanje (1) galicica (1) gamzigrad (1) garmin (1) glamoca (1) gljivari (1) gljive (1) gocko jezero (1) golijska transferzala (1) golubacka tvrdjava (1) golubacki grad (1) gorica (1) gornjacke planine (1) gps (1) gradac (1) groslokren (1) guduricki vrh (1) hd hero (1) hodanje po zici (1) homoljski maraton (1) hrvatska (1) ibar (1) igman (1) igre (1) jablanica (1) jabucko ravniste (1) jagodina (1) jalovec (1) jankov kamen (1) jelova gora (1) juhor (1) kajmakcalan (1) kaludjerske bare (1) kamena gora (1) kampovi (1) kanjon komarice (1) kanjon milesevke (1) kanjon reke brnjice (1) kanjon reke milesevke (1) kanjon reke nere (1) kanjon reke skrapez (1) kanjon uvca (1) kanu (1) karte (1) katmandu (1) katuina (1) kavgalija (1) keela (1) kes pozitiv (1) klisura (1) klisura crne reke (1) klub ekstrminh sportova (1) klub putnika (1) korab (1) kostunici (1) kovacica (1) koznik (1) kozomor (1) kraljevo (1) krf (1) krk (1) kros (1) krs bogicevica (1) kukavica (1) kupinova glava (1) kurs speleologije (1) kutelo (1) lampe (1) latin grad (1) lavina (1) lavine (1) lazarev kanjon (1) lazarevac (1) le parkour (1) letovanje (1) licno (1) lisicja glava (1) ljubljana (1) ljubovija (1) ljuti krs (1) lov (1) lovcen (1) lupoglav (1) majevica (1) majice (1) mala rudnica (1) mala vlahinja (1) mali medjed (1) mali sturac (1) mali zvornik (1) maljovica (1) manastir milesevo (1) manastir moraca (1) manastir preobrazenje (1) manastir sretenje (1) manastir svete trojice (1) manastir vujan (1) mangart (1) mape (1) markacija (1) mataruska banja (1) materhorn (1) mavrovsko jezero (1) miroc (1) mitrovac (1) mitrovo polje (1) mojstrovska (1) mokra gora (1) momine skale (1) mongolija (1) moravica (1) motorola (1) mucanj (1) murtenica (1) nadkrstac (1) najave (1) nauka (1) nauticko selo (1) nepal (1) nepromocive vrece (1) neretva (1) nevidio (1) newsletter (1) nidze (1) niska banja (1) njazevac (1) north face (1) nudizam (1) obilazak manastira (1) oglasi (1) okupljanja (1) olimska gora (1) orjen (1) osnezivanje (1) ostri kamen (1) ostrvica (1) ozren (1) paintball (1) pak celtis (1) palic (1) palicko jezero (1) pancevo (1) pd hrid (1) pd josif pancic (1) pd spartak (1) pd vrbica (1) pecina ravnistarka (1) pelister (1) peru (1) pestarska visoravan (1) petrovaradin (1) plaine (1) plan akcija (1) planina jelica (1) planina kailas (1) planinarska markacija (1) planinarska navigacija (1) planinarski glasnik (1) planinarski klub gorstak (1) planinarski klub greben mladenovac (1) planinarski maraton (1) planinarski savez crne gore (1) planinarski susreti (1) planinarsko alpinisticko drustvo mosor (1) planinarsko aplinisticki klub mosor (1) planinarsko drustvo hrid (1) planinarsko drustvo unlimited (1) planinarsko drustvo vis (1) plitvicka jezera (1) podbukovo (1) poscensko jezero (1) pribeg (1) prilep (1) prirbeg (1) prodavnice outdoor opreme (1) prodavnice planinarske opreme (1) projekcije (1) psd zrenjanin (1) pustinja (1) put vina (1) radovanjski lug (1) ramacki visovi (1) ranac (1) rancevi (1) regata (1) reka milesevka (1) reka sava (1) reka skrapez (1) reka strmina (1) reka uvac (1) republicke akcije (1) rior (1) risnjak (1) rodopi (1) romanija (1) rosinj (1) rudina (1) rudnica (1) rumunija (1) safari (1) sahara (1) satovi (1) sava (1) sbrija (1) selo rtanj (1) seoski smestaj (1) sevicka pecina (1) siljak (1) skadarsko jezero (1) ski pas (1) skibus (1) skocjanske jame (1) slapovi (1) slobodno trcanje (1) slovinji (1) sluzba spasavanja (1) smederevska jesen (1) smederevska palanka (1) sokograd (1) sokolovac (1) solarna energija (1) solarni punjac (1) sombor (1) somrdski kamen (1) speleoloski alpinisticki klub asak (1) spomenici (1) sportska oprema (1) sportsko drustvo jasenica (1) spreca (1) srem (1) sremska mitrovica (1) sretenje (1) stabansko jezero (1) staza gorstaka (1) sto (1) strazara (1) strubej (1) strubelj (1) stubelj (1) subra (1) sume (1) surcin (1) susreti planinara (1) tanzanija (1) taorska vrla (1) tecajevi (1) tihomir stojanovic (1) tjentiste (1) tornicka bobija (1) tornik (1) transilvanija (1) trekovi (1) trnovacki dirmitor (1) trnovacko jezero (1) tumba (1) tunis (1) tutorijal (1) uskrs (1) vardenik (1) velika plana (1) velika vlahinja (1) veliki jelenac (1) veliki medjed (1) veliki sturac (1) veliki vetren (1) veliki vito (1) veliki vrh (1) vencac (1) veslanje (1) video igre (1) viminacijum (1) visegrad (1) vlasulja (1) volujk (1) voz (1) vranica (1) vranjski maraton (1) vrece (1) vrelo bosne (1) vrelo bune (1) vrsac (1) vucji zub (1) vulkani (1) zagadjenje (1) zagajicka brda (1) zajecar (1) zanimljivosti (1) zaposlenje (1) zarozje (1) zboriste (1) zeleni vir (1) zeljin (1) zesavica (1) zicara (1) zimski zaklon (1) zivotinje (1) zlatar (1) zupnjevac (1)

Mreza Kreativnih Ljudi - kreativnost, konkursi, knjige, fotografije, kultura, umetnost, nauka