Profesionalno šminkanje

Profesionalno šminkanje
Profesionalno šminkanje

Tuesday, November 8, 2011

Memorijalni uspon na Bjelašnicu (visokogorstvo)

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ВИСОКОГОРСКОЈ АКЦИЈИ У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА
ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ПЛАНИНАРСКОГ САВЕЗА БЕОГРАДА
XXIII МЕМОРИЈАЛНИ УСПОН НА БЈЕЛАШНИЦУ (2067 м)
25. - 27. 11. 2011.

ПСД „Железничар“, у договору са Хрватским планинарским друштом „Бјелашница-1923“, наставља традицију организовања и вођења меморијалног успона на ову чудљиву планину, у знак сећања на седморицу земунских планинара, који су трагично настрадали у ноћи измедју 01. и 02.децембра 1962. Претходно, ПСД „Железничар“ је у договору са ПД „Бјелашница“ из Сарајева, под покровитељством ПСБ организовао и водио 19 меморијалних успона, од новембра 1972., коју је подржао ПС БиХ, па до смутних времена. када је прекинуо из познатих разлога. Крајем новембра 2008. године Друштво преузима и наставља организацију меморијалног успона, поново под по покровитељством и уз финансијску подршку ове акције из Плана ПСБ, кога финансира Секретаријат за спорт и омладину Скупштине града Београда.



ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

25.11.2011.- Петак – 17,00 ч

Полазак са паркинга Градске општине Нови Београд. Смештај на Палама, у приватној кући, ноћење.

26.11.2011. – Субота – 07.00 ч

Доручак (обезбедјен) и полазак на Бјелашницу (Бабин До - подно смучарских терена Бјелашнице). Од временских услова зависи почетак и дужина успона.

ПРВА ВАРИЈАНТА:Бабин До (1300 мнв)-Бивак под Великом Котлом(2х лаганог хода-1720 мнв)-стаза води стрмом падином на којој је постављена сајла, па се затим наставља дуж ивице Великог Котла.Од Бивака до врха на Опсерваторији потребно је око 50 минута пешачења. Сам успон на врх(2067 м) није алпинистички,

али је високогорски у зимским условима. ЗА ОВАЈ УСПОН ЈЕ ПОТРЕБНА КОМПЛЕТНА ЗИМСКА ПЛАНИНАРСКА ОПРЕМА (Препоручујемо Подсетник за планинаре - ВИИИ издање ПСД Железничар - цена 150 Дин.), ДОБРА КОНДИЦИЈА И ИСКУСТВО НА ВИСОКОГОРСКИМ УСПОНИМА У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА.

ДРУГА ВАРИЈАНТА: Бабин До (1300 мнв)-Бивак под Великим Котлом (1720 мнв), па зимским путем испод Котла и излази на стрмину десно од објекта жичаре-медјустанице.Сатница трајања и једног и другог успона је иста.И овај успон је ВИСОКОГОРСКИ У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА. По доласку на врх, после паузе у планинарској соби на Опсерваторији, група одлази на Спомен-обележје (седмострани обелиск), трагично настрадалим Земунским планинарима.

ТРЕЋА ВАРИЈАНТА: Бабин До (1300 мнв)-Бивак под Великом Котлом (1720 мнв)-повратак назад до Бабиног Дола,шетња по Олимпијском делу Бјелашнице.

Цео успон ће бити организован уз помоћ водича-инструктора и припадника ГСС из ХПД „Бјелашница-1923“. Водје акције ће непосредно пред успон, утврдити опремљеност учесника (обућа, одећа и психо-физичке могућности) и одлучити о спремности сваког планинара појединачно! Водичи задржавају право измене плана успона !

После завршетка успона и доделе захвалница напуштамо Бјелашницу. Увече: дружење са планинарима из Сарајева и могућност организовања вечере. Ноћење.

27.11.2011.- Недеља – 08,00 ч

Доручак (обезбедјен),паковање и обилазак Орловаче, пећине изузетне лепоте.Око 12,00 х долазак у Сарајево. У 15,00 х полазак за Београд. Долазак у Београд око 22,00 х.

За планинаре млађе од 21 године цена превоза је 900,00 Дин.+16 € (2 ноћења са доручаком)

ЦЕНА: 2.000,00 дин. + 16 € преноћиште 


Пријава уз аконтацију је обавезна и износи 1.200,00 Дин. и 10 €, закључно са 23.11., а остатак у аутобусу. Цена обухвата: превоз, 2 ноћења са доручком у и организационе трошкове.

Храна:доручак обезбедјен,са могућношћу организовања вечере у кући у којој смо смештени. За сам успон понесите енергетски оброк (суво грожђе, чоколада, орахе, сокове...). ОБАВЕЗНО ПОНЕСИТЕ ЛИЧНУ КАРТУ (због граничног прелаза) и планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2011. г. Контрола при уласку у аутобус.

Детаљније информације, можете добити на састанку ПСД „Железничар“, средом од 18-20 х, или на сајту www.зелезницар.орг.рс. Пријавом и уплатом за акцију учесник-ца преузима све обавезе из Извода из Правилника о раду Секције за акције који се налази у Календару активности Друштва за 2011., стр. 50-53). Обавезно прочитати и придржавати се обавеза предвиђених за појединце-учеснике акције.

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР ПСД „ЖЕЛЕЗНИЧАР“:
ВОЂА АКЦИЈЕ од 2008.: Надица Стојков, ОРГАНИЗАТОРИ И ВОДИЧИ УСПОНА:
064/3025-660, Е-маил: надица.стојков@yахоо.цом ХПД „БЈЕЛАШНИЦА-1923“ САРАЈЕВО
ЗАМЕНИК И ВОЂА УСПОНА: Никола Радојевић,
061/2436-352


ИСТОРИЈАТ МЕМОРИЈАЛА БЈЕЛАШНИЦЕ

Трагедија - узроци

Једанаест чланова Фото-секције Спортског друштва „Наша крила“ из Земуна, чији чланови су се већ афирмисали у снимању документарних филмова, кренуло је 29. новембра 1962. године (празник Југославије) на Бјелашницу, да сниме документарни филм „Бјелашница - зими“! Са једним изузетком у планинарском смислу (Зоран Иванишин, члан АОБ, алпинистички приправник), остали су били преобучени у позајмљену планинарску одећу, док им је обућа била проблематична - било је и мокасина! Лоша организација, неауторитативан вођа акције, игнорисање молбе домара на „Ситнику“ (1735 м), да 1. децембра у поподневним часовима не крећу према врху: „... јер се спрема фртутма лошег времена...“ нису га послушали, што је и довело да седам младих људи, у ноћи између 1. на 2. децембар, настрадају у снежној олуји брзине од 160 км/х и изузетно ниској температури. Група се убрзо разбила на два дела (како је реконструкција показала). Њих седморица, потпуно изгубљени, почели су појединачно да траже пут према врху. Најближи Опсерваторији нађен је на око 150 м од спасоносне планинарске собе, најдаљи на око 315 м од Опсерваторије.

Непослушност или пад морала и етике планинарства

Ако је вођа акције, желећи да одржи групу на окупу, у једном тренутку рекао: „Идемо овим путем“, а седам од једанаест чланова није га послушало, вероватно због тога што су се груписали око најслабијег, то је непослушност са познатим последицама. Међутим, ако је вођа акције Миодраг Првановић (31 г. - тада техничар у ЖТП), у жељи да се по сваку цену спасе, напустио групу без речи, то је пад морала. Са њим су кренули браћа Војислав (21 г - техничар) и Бранко (16 г- ученик) Матић и Рифат Хасечић (16 г. - ученик). Они су успели да се у поноћним сатима спусте до села Милишићи и оно што ће их прогонити до краја живота - уопште ни речи нису рекли мештанима о својим друговима које су оставили, а можда је било времена да мештани крену у њихово спасавање.

Настрадали

Општина Земун подигла је седмострани обелиск, који још постоји, са именима настрадалих:

Зоран Иванишин (19 г - студент, ПД Партизан Београд), Слободан Вујинац (18 г - ученик, Наша крила), браћа Синиша (18 г - ученик, ПД Бјелашница Сарајево) и Зоран Творић (16 г - ученик, ПД Железничар Сарајево), Никола Кожух (16 г - ученик, Наша крила), Александар Крњешевац (15 г - ученик, Наша крила) и Анђелко Сабо-Пешић (непуних 15 г - ученик, Наша крила).

Спасавање - претраживање Бјелашнице и проналажење

Акцију спасавања организовали су: Горска служба Сарајева и Планинарског савеза БиХ, почев од сутра дан после трагедије, понедељка - 3., закључно са недељом - 9. децембром. Пуних седам дана чланови ГСС, уз помоћ мештана села Лукавца и Милишића, радника Факултетског огледног добра „Игман“, једанаест милицонера из Сарајева са псима и три члана ГСС Словеније из Јесеница, са псима - трагачима, уз присуство оца браће Творић и оца Зорана Иванишина, укупно око две стотине људи, распоређених по сменама. Спасиоци су трагали у пречнику од 5 км, одолевајући магли, снажном ветру, снежним падавинама и ниској температури залеђене планине, са готово надчовечанским напорима због којих су се код многих појавила привиђања у тешким ноћима.

Првог дана пронађени су: Слободан Вујинац, Анђелко Сабо-Пешић, Никола Кожух и Синиша Творић, другог, Зоран Творич, а последњег дана: Александар Крњешевац и Зоран Иванишин.

Искуство за никад више!

Меморијал Бјелашнице се наставља из два разлога: први, због успомене на настрадале младе људе - наше другове и други, да се кроз ову високогорску акцију, у снежним и временским условима, лепшим, или као 2. децембра 1962., године стичу искуства и знања и пренесе порука

Да се никада више, на неком другом месту, не „понови“ Бјелашница!

Из групе високогораца Друштва, моји наследници: Надица Стојков и Никола Радојевић, настављају, од 2008. традицију, уз срдачност и пријатељство истакнутих чланова ХПД „Бјелашница 1923“ ,ЕПД „Романија“ са Пала:

а уз нас је, када се нађемо после успона, Драго Бозја, легенда планинарства, члан ГСС - учесник у акцији спасавања

Позив на помен

Традиција је да се са Бјелашнице донесу седам гранчица, за седам Земунаца, које ће 02.12.2011., тачно у 12.00 бити положене на спомен-попрсја на Земунском гробљу. Сваке године на тај дан планинари Београда, са живим сродницима, долазе до споменика који доминира на улазу у гробље. У име Друштва и Организационог одбора, позивам све планинаре који су слободни тог дана да присуствују овом помену.


Београд, 19. октобар 2011 Станиша Б. Јовановић
иницијатор, организатор и вођа Меморијала 1972-1990

No comments:

Post a Comment

Kategorije

planinarenje (380) planinarske akcije (284) srbija (215) visednevne akcije (111) visednevno planinarenje (85) psd zeleznicar (68) jednodnevno planinarenje (66) video (58) inostranstvo (57) zima (57) planinarski klub balkan (52) planine (50) pesacenje (45) psd jelenak (44) skijanje (44) psd kopaonik (41) visokogorstvo (41) planinarska oprema (38) ekstremni sportovi (34) sneg (31) youtube (31) biciklizam (29) outdoor oprema (29) pd radnicki (28) priroda (27) izleti (26) extremni sportovi (25) zimsko planinarenje (25) kopaonik (24) manastiri (24) prodavnica gora (21) treking (21) alpinizam (20) vojvodina (20) zimski sportovi (19) skijaska oprema (18) fruska gora (16) sport (16) jednodnevne akcije (15) planinarski domovi (15) bosna i herecegovina (14) fotografija (14) kampovanje (14) mountain biking (13) stara planina (13) bugarska (12) kamp oprema (12) makedonija (12) nova godina (12) testovi (12) avantura (11) fotografije (11) maljen (11) oprema planinarenje (11) pd pobeda (11) adrenalinski sportovi (10) alpinisticka oprema (10) nocno planinarenje (10) oprema za kampovanje (10) trka (10) bih (9) crna gora (9) deliblatska pescara (9) planinarsko drustvo naftas (9) povlen (9) rajac (9) sar planina (9) snowboarding (9) trkanje (9) avanturizam (8) divcibare (8) homolje (8) kanjoni (8) maglic (8) pd policajac josif pancic (8) pd vukan pozarevac (8) satori (8) saveti (8) setnja (8) tara (8) alpi (7) beograd (7) crni vrh (7) ekspedicija (7) freestylers (7) jezera (7) outdoor (7) planinarska fotografija (7) sela (7) slika (7) slike (7) takmicenja (7) trem (7) desavanja (6) durmitor (6) ekspedicije (6) jahorina (6) nacionalni parkovi (6) pecine (6) planina (6) planinarski savez beograda (6) prezivljavanje u prirodi (6) prokletije (6) rtanj (6) rudnik (6) smestaj (6) speleologija (6) suva planina (6) vikend ture (6) zlatibor (6) banje (5) base jumping (5) djerdap (5) evropa (5) extremini sportovi (5) filmovi (5) francuska (5) golija (5) golubac (5) grcka (5) kucaj (5) mk mountain resort (5) mtb (5) nocna tura (5) penjanje (5) planina tara (5) rafting (5) red bull (5) stolovi (5) transferzale (5) trcanje (5) vlasinsko jezero (5) vujan (5) alpinisticki tecajevi (4) big snow festival (4) drina (4) ekologija (4) expedicije (4) fischer (4) goc (4) homoljske planine (4) kablar (4) kanjon reke gradac (4) kosmaj (4) kurs alpinizma (4) obedska bara (4) oprema za planinarenje (4) orijenting (4) ovcarsko kablarska klisura (4) paraglajding (4) planina bukulja (4) planinarsko ekoloski klub soko (4) prasuma (4) prenj (4) prodaja (4) prodavnica planinarske i alpinisticke opreme (4) prodavnice (4) putovanja (4) ravna gora (4) reke (4) sarajevo (4) slovenija (4) suvobor (4) triglav (4) valjevske planine (4) veliki vukan (4) vitosa (4) vodopadi (4) voznja kajaka (4) afrika (3) avala (3) babin zub (3) balkan (3) boranja (3) bukovacki maraton (3) ciklo svet srbija (3) cipele za planinarenje (3) cvijicev vrh (3) festivali (3) foto konkurs (3) fruskogorski maraton (3) istrazivanje (3) izlozba (3) izlozbe (3) jabukovik (3) jakne (3) jezevac (3) kanjon nevideo (3) kavkaz (3) kilimandzaro (3) klisure (3) kursevi (3) lepenski vir (3) ljuboten (3) magles (3) manastir gornjak (3) navigacija (3) olimp (3) ostrovica (3) ovcar (3) pecina ceremosnja (3) perucica (3) planina ovcar (3) planinarenje setnje (3) planinari (3) planinarski filmovi (3) planinarski klub jasenica (3) planinarsko aplpinisticki klub kragujevac (3) planinarsko drustvo vilina vodica (3) plivanje (3) prasuma perucica (3) putopis (3) sator (3) severni kucaj (3) skijaliste (3) skije (3) skola (3) splavarenje (3) splavarenje drinom (3) splavarenje tarom (3) srebrno jezero (3) strazilovo (3) tehnologija (3) termalna banja zdrelo (3) titov vrh (3) turizam (3) vrsacke planine (3) zimovanje (3) alpinisticki odsek beograd (2) amerika (2) bjelasnica (2) bledsko jezero (2) bohinjsko jezero (2) bozic (2) bukovac (2) bushcraft (2) cardak (2) ceona lampa (2) crkve (2) djeravica (2) dogadjaji (2) dunav (2) elbrus (2) gledicke planine (2) golem krcin (2) gornji milanovac (2) gorska sluzba (2) gps navigacija (2) grbaja (2) ishrana u prirodi (2) italija (2) jablanik (2) jastrebac (2) juzni kucaj (2) kamera (2) karaula (2) klisura reke gradac (2) klub ekstremnih sportova (2) klub pozitiv (2) knjige (2) komovi (2) konaci (2) konkursi (2) kosjeric (2) kosovo i metohija (2) kosutnjak (2) krusevo (2) kupinovo (2) leskovik (2) leto (2) luznicki megdan (2) mali vukan (2) malinik (2) manastir ostrog (2) manastir raca (2) manastir tumane (2) manastir zica (2) maraton (2) maroko (2) midzor (2) mon blan (2) mostar (2) motorne sanke (2) musala (2) nissan 4 elements (2) obrazovanje (2) obuka (2) ohrid (2) orasac (2) pantalone (2) penjacki pojasevi (2) pirin (2) planinarska drustva (2) planinarske cipele (2) planinarski klub spartak subotica (2) planinarski savez srbije (2) planinarsko smucarski klub komovi (2) planinarstvo (2) posao (2) predavanja (2) predavanje (2) predov krst (2) prodavnica outdoor opreme alp (2) radaljsko jezero (2) radio stanice (2) rakobarski vis (2) rekreacija (2) rila (2) rogozna (2) rusija (2) sajam (2) sajtovi (2) satelitska navigacija (2) sijak (2) skijalista srbije (2) skola visokogorstva (2) skoplje (2) smederevo (2) sokobanja (2) sopotnica (2) sportsko penjanje (2) sremski karlovci (2) stara palanka (2) strmna gora (2) studena planina (2) studenac (2) subotica (2) sumadija (2) sutjeska (2) takovo (2) taorska vrela (2) tibet (2) toki-voki (2) trejler (2) trka prezivljavanja (2) usovica (2) velika pleca (2) vesti (2) vrece za spavanje (2) vrh zelena glava (2) vukan (2) wild serbia (2) zabljak (2) Extreme Summit Team (1) alp outdoor prodavnica (1) anapurna (1) areheoloska nalazista (1) arfika (1) atina (1) austrija (1) baba (1) backi breg (1) bajina basta (1) banat (1) banja brujici (1) banja gornja trepca (1) banja gornji milanovac (1) bansko (1) bare (1) beden (1) beocin (1) berba grozdja (1) besna kobila (1) bezdan (1) bezeni (1) bike park (1) bitolj (1) bobotov kuk (1) bogicevica (1) bojanine vode (1) bojcinska suma (1) boka kotorska (1) bor (1) boracki krs (1) breozovica (1) brnjica (1) carape (1) carapicev brest (1) casopisi (1) cer (1) ceripasina (1) cetina (1) cika duskove rajacke staze (1) crna reka (1) crna trava (1) crni timok (1) crno more (1) cross country (1) crveni cot (1) danilov vrh (1) denali (1) devica (1) dobri dol (1) docek nove godine (1) donji dusnik (1) drenovacki kik (1) drustvo mladih ekologa niksic dmen (1) drustvo putnika srbije (1) duboka pecina (1) durmit (1) ecka (1) ekolozi (1) ekspo zim (1) expo zim (1) facebook (1) ferrino (1) festivali. planinari (1) filipini (1) firenca (1) fotografisanje (1) galicica (1) gamzigrad (1) garmin (1) glamoca (1) gljivari (1) gljive (1) gocko jezero (1) golijska transferzala (1) golubacka tvrdjava (1) golubacki grad (1) gorica (1) gornjacke planine (1) gps (1) gradac (1) groslokren (1) guduricki vrh (1) hd hero (1) hodanje po zici (1) homoljski maraton (1) hrvatska (1) ibar (1) igman (1) igre (1) jablanica (1) jabucko ravniste (1) jagodina (1) jalovec (1) jankov kamen (1) jelova gora (1) juhor (1) kajmakcalan (1) kaludjerske bare (1) kamena gora (1) kampovi (1) kanjon komarice (1) kanjon milesevke (1) kanjon reke brnjice (1) kanjon reke milesevke (1) kanjon reke nere (1) kanjon reke skrapez (1) kanjon uvca (1) kanu (1) karte (1) katmandu (1) katuina (1) kavgalija (1) keela (1) kes pozitiv (1) klisura (1) klisura crne reke (1) klub ekstrminh sportova (1) klub putnika (1) korab (1) kostunici (1) kovacica (1) koznik (1) kozomor (1) kraljevo (1) krf (1) krk (1) kros (1) krs bogicevica (1) kukavica (1) kupinova glava (1) kurs speleologije (1) kutelo (1) lampe (1) latin grad (1) lavina (1) lavine (1) lazarev kanjon (1) lazarevac (1) le parkour (1) letovanje (1) licno (1) lisicja glava (1) ljubljana (1) ljubovija (1) ljuti krs (1) lov (1) lovcen (1) lupoglav (1) majevica (1) majice (1) mala rudnica (1) mala vlahinja (1) mali medjed (1) mali sturac (1) mali zvornik (1) maljovica (1) manastir milesevo (1) manastir moraca (1) manastir preobrazenje (1) manastir sretenje (1) manastir svete trojice (1) manastir vujan (1) mangart (1) mape (1) markacija (1) mataruska banja (1) materhorn (1) mavrovsko jezero (1) miroc (1) mitrovac (1) mitrovo polje (1) mojstrovska (1) mokra gora (1) momine skale (1) mongolija (1) moravica (1) motorola (1) mucanj (1) murtenica (1) nadkrstac (1) najave (1) nauka (1) nauticko selo (1) nepal (1) nepromocive vrece (1) neretva (1) nevidio (1) newsletter (1) nidze (1) niska banja (1) njazevac (1) north face (1) nudizam (1) obilazak manastira (1) oglasi (1) okupljanja (1) olimska gora (1) orjen (1) osnezivanje (1) ostri kamen (1) ostrvica (1) ozren (1) paintball (1) pak celtis (1) palic (1) palicko jezero (1) pancevo (1) pd hrid (1) pd josif pancic (1) pd spartak (1) pd vrbica (1) pecina ravnistarka (1) pelister (1) peru (1) pestarska visoravan (1) petrovaradin (1) plaine (1) plan akcija (1) planina jelica (1) planina kailas (1) planinarska markacija (1) planinarska navigacija (1) planinarski glasnik (1) planinarski klub gorstak (1) planinarski klub greben mladenovac (1) planinarski maraton (1) planinarski savez crne gore (1) planinarski susreti (1) planinarsko alpinisticko drustvo mosor (1) planinarsko aplinisticki klub mosor (1) planinarsko drustvo hrid (1) planinarsko drustvo unlimited (1) planinarsko drustvo vis (1) plitvicka jezera (1) podbukovo (1) poscensko jezero (1) pribeg (1) prilep (1) prirbeg (1) prodavnice outdoor opreme (1) prodavnice planinarske opreme (1) projekcije (1) psd zrenjanin (1) pustinja (1) put vina (1) radovanjski lug (1) ramacki visovi (1) ranac (1) rancevi (1) regata (1) reka milesevka (1) reka sava (1) reka skrapez (1) reka strmina (1) reka uvac (1) republicke akcije (1) rior (1) risnjak (1) rodopi (1) romanija (1) rosinj (1) rudina (1) rudnica (1) rumunija (1) safari (1) sahara (1) satovi (1) sava (1) sbrija (1) selo rtanj (1) seoski smestaj (1) sevicka pecina (1) siljak (1) skadarsko jezero (1) ski pas (1) skibus (1) skocjanske jame (1) slapovi (1) slobodno trcanje (1) slovinji (1) sluzba spasavanja (1) smederevska jesen (1) smederevska palanka (1) sokograd (1) sokolovac (1) solarna energija (1) solarni punjac (1) sombor (1) somrdski kamen (1) speleoloski alpinisticki klub asak (1) spomenici (1) sportska oprema (1) sportsko drustvo jasenica (1) spreca (1) srem (1) sremska mitrovica (1) sretenje (1) stabansko jezero (1) staza gorstaka (1) sto (1) strazara (1) strubej (1) strubelj (1) stubelj (1) subra (1) sume (1) surcin (1) susreti planinara (1) tanzanija (1) taorska vrla (1) tecajevi (1) tihomir stojanovic (1) tjentiste (1) tornicka bobija (1) tornik (1) transilvanija (1) trekovi (1) trnovacki dirmitor (1) trnovacko jezero (1) tumba (1) tunis (1) tutorijal (1) uskrs (1) vardenik (1) velika plana (1) velika vlahinja (1) veliki jelenac (1) veliki medjed (1) veliki sturac (1) veliki vetren (1) veliki vito (1) veliki vrh (1) vencac (1) veslanje (1) video igre (1) viminacijum (1) visegrad (1) vlasulja (1) volujk (1) voz (1) vranica (1) vranjski maraton (1) vrece (1) vrelo bosne (1) vrelo bune (1) vrsac (1) vucji zub (1) vulkani (1) zagadjenje (1) zagajicka brda (1) zajecar (1) zanimljivosti (1) zaposlenje (1) zarozje (1) zboriste (1) zeleni vir (1) zeljin (1) zesavica (1) zicara (1) zimski zaklon (1) zivotinje (1) zlatar (1) zupnjevac (1)

Mreza Kreativnih Ljudi - kreativnost, konkursi, knjige, fotografije, kultura, umetnost, nauka